Nysted Middelalderfestival har gennem sin eksistens markeret sig som et af de vigtigste events i regionen og er i år i stand til at fejre 5 års jubilæum. Grundet dette enkle element, men da også med ståsted i den rivende udvikling og interesse festivalen har oplevet i sin hidtidige eksistens falder det naturligt både at bevare en del af festivalens allerede velkendte kvaliteter og aktiviteter, men samtidig også udbygge og udvikle disse. Herfra er skridtet forekommet kort og nærliggende til samtidig at skabe fornyelse.
Alt dette vil blive forenet i Nysted Middeladerfestival 2014 med titlen/overskriften: Det sidste Korstog.
Der vil igen i år blive lagt stor vægt på, at festivalens besøgende fra det øjeblik, de træder ind på festpladsen kan få en oplevelse af, hvordan middelalderens hverdag og fest har formet sig. Der bliver fra arrangørernes side lagt meget stor vægt på, at de medvirkende selv med klæder og dragter samt endvidere boder, køkkener, spisesteder, underholdning, instrumenter, værktøj, belysning m.m. indgår i en sammenhæng, som er med til at skabe et fyldestgørende indtryk af et samfunds markedsplads for ca. 600 år siden. Beliggenheden ud til Nysted Nor er et stærkt aktiv her.
Mange af aktiviteterne, hvoraf indtagelse af mad og drikke og oplevelse af musik/sangindslag udgør en grundlæggende del, er arrangeret og opstillet på en måde, der gør både iagtagelse og deltagelse for festivalgæsterne til en naturlig og uhindret del af besøget.
Stadig med udgangspunkt i den voksende interesse for festivalen bliver endnu et vigtig skridt taget: 2014 bliver året, hvor Nysted Middelalderfestival bevæger sig fra at være hovedsageligt en dansk festival mod at blive en international begivenhed. Dette vil blive afspejlet gennem forskellige former for optræden, bl.a. ridderturne-ringerne som de foregående år, men i 2014 i særdeleshed musikken.